új szót tanulok, Gyakori kifejezések, olasz

Prendere lucciole per lanterne – Gyakori olasz kifejezésmódok

Prendere lucciole per lanterne

Szó szerint azt jelenti, hogy “a Szentjánosbogarat lámpásnak veszi“.

Magyar megfelelője az lenne talán, hogy “keveri a Gizikét a gőzékével”.

Olyankor használják, mikor valaki téved, összekeveri a dolgokat, vagy rosszul értelmezi. A kifejezés onnan indul, hogy mindkét dolog (a szentjánosbogár és a lámpás is) világit, mégsem lehet összekeverni őket a sötétben, mert ugye mégiscsak teljesen eltérőek.

Példa: Mi sembra sia Luciano ma non vorrei prendere lucciole per lanterne… – Nekem Luciano-nak tűnik, de nem szeretném keverni a szentjánosbogarat a lámpással.

Érdekesség:

Egyes állítások szerint nagyon régi történeti háttere van ennek a kifejezésnek. Mennyire igaz, nem tudom, de érdekesen hangzik.

Ime: valószínűleg ez az egyik legősibb kifejezésmód a világon, ami egyenesen visszaszáll az ősi arabok időszakára, mikor az arabok sátrakban éltek és icipici lámpásokat gyújtottak a sátrakban, aminek nagyon kevés fénye volt, mert nem volt sok faggyú és nagyon be kellett osztani.

Kb. 600 évvel Krisztus utan, 4000 fős sereget küldtek az arabok Egyiptomba, hogy terjesszék az iszlámot. Az invázió folyamán 639 körül az arabok elérték a Nílust. Az egyik csapat olyan helyen találta magát éjjel, ahol nagyon sok nagyméretű szentjánosbogár repkedett a levegőben. Az arab katonák sose láttak még ilyet és azt hitték, hogy egy hatalmas sereg all előttük a sötétben. Megijedtek és elmenekültek, mert azt hitték, hogy a szentjánosbogarak olyan lámpások, mint amiket ők használnak. Lámpásnak vették a szentjánosbogarat. Avevano preso lucciole per lanterne.

Advertisements

Ide írhatsz

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s