új szót tanulok

Emancipazione – Új szót tanulok

Emancipazione

[e-man-ci-pa-zio-ne]

Jelentése: felszabadulás (emancipáció)

A latinból ered: [emancipatio] olyan megállapodás, amin keresztül a gyerek megkapta a szülői felügyelettől való függetlenséget. Összetevői: [e] kívül/kinn [mancipium] tulajdon megvásárlása. Ez utóbbi szintén két szóból tevődik össze:  [manus] kéz [capere] megfogni/megszerezni.

Az ókori Rómában, a szigorú szegénységben, bizonyos javak nagyon fontos szerepet töltöttek be a vagyonszerzésnél és az osztályba sorolásnál, ezek u.n. létfontosságú javak voltak, úgy mint a föld, a ház, rabszolgák, állatok. Ezeket a javakat “res mancipi”-nak hívták és csak ünnepélyes keretek [mancipatio] között lehetett őket eladni, kifejezett rítussal (erről jut eszembe: a lányok férjhez adása – “eladom a lányom”, – az esküvő lehet innen ered??) Ugyanis ezek között a fontos jelentőségű javak között ott szerepeltek a gyerekek is. Eladták őket rabszolgának. Nem voltak ugyan “res mancipi” de azt tekintve, hogy a kezdeti földműves társadalomban az, hogy a családfő tudjon munkaerőforrást felajánlani más javakért cserében, gyakorlatilag létfontosságú volt. Ezenkívül a családfő szerepe nagyon fontos volt, hatalomnak számított, és ezt a szülői hatalmat a gyerekei felett gyakorlatilag akkor is megtartotta, amikor a gyerekei már külön életet éltek. Az emancipáció tehát visszanyúlik ahhoz az alapfontosságú megállapodáshoz, miszerint a családfő képletesen eladta a gyerekét szolgának, akit majd rögtön megváltott a vásárlótól.

Az emancipáció ma úgy tárul elénk, mint egyfajta szabadság megszerzése az idők folyamán, ami a “felszabadulás valakitől, valamitől, valami alól” átalakult a “valakinek a félszabadulásává, valakinek a szabadságává”. Tehát ebből eljutunk egy újfajta szabadság felé, amiben sok árnyalat van és mindezek felfedezése még ránk vár a jövőben.

Advertisements

Ide írhatsz

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s