új szót tanulok

Sabotaggio – új szót tanulok

Sabotaggio

[sa-bo-tag-gio]

Jelentése: szándékos rongálás, vagypedig tevékenység megakadályozása.

Francia eredetű szó: [sabotage], a [saboter] sabotare igéből –  megakadályozni, zavarni valakinek a tevékenységét – régi jelentése – urtare – a [sabot] kifejezésből ered, vagyis kemény talpú cipővel – zoccoli (pl. a ló patáját is így hívják) – valamit rongálni  szétverni, tönkretenni. Ilyesmire komolyabb formában először az ipari forradalom idején került sor, mikor tömegesen kirúgták a francia textil munkásokat, ezért ők tiltakozásuk jeléül a kemény fatalpú cipőket bedobálták az üzemek ablakán, hogy tönkretegyék a gépeket, kárt okozván ezzel a tulajdonosnak, amiért elbocsájtotta őket.

Valamikor régen tömött fa talpú cipőben (modern utódja a klumpa) jártak az emberek, ami szinte dübög, mikor valaki abban jár.

A sabotaggio – szabotázs -, mint látjátok, a magyar is megtartotta az idegenből jött szó “eredeti” alakját. Bővebb értelemben mire kell gondolni: egy olyan szándékos, előre megfontolt cselekvés, ami az ellenfél gyengítésére irányul, felfordulás torlaszolás, zavarkodás, zűrzavar, és rongálás által. Ez egyfajta tiltakozás, amit egyének, vagy különböző összefogott, – nem katonai – csoportok hajtanak végre, (mint régen egy titkos ügynök, vagy a partizánok), hogy tönkretegyenek fegyverkezéseket, gyárakat, fontos létesítményeket, raktárakat a bennük lévő árukkal együtt, közszolgáltatásokat, gátakat, stb. A szabotázs abban különbözik a terrorizmustól, hogy elsődleges céljuk nem az, hogy akciójukkal minél nagyobb számú emberáldozatot érjenek el, de az áldozatok lehetőségét nem zárják ki.

Akit érdekel, ezzel a címmel létezik egy Alfred Hitchcock film: Sabotaggio (Szabotázs). A film Joseph Conrad lengyel író, A titkos ügynök című regénye alapján készült, az események színhelye pedig London.

Advertisements

Ide írhatsz

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s