Gli articoli - A névelők, I nomi - A főnevek, Le qualità - Melléknév, olasz

Qualità delle persone – Aggettivi qualificativi – A melléknév

Nézzük, milyen szavakkal lehet leírni egy embert? Hogy erre a kérdésre válaszolni tudjunk, segítségül hívjuk a mellékneveket – aggettivi qualificativi -, ezek olyan szavak, amik segítségével – ez esetben – az adott személyt (vagyis a főnevet), pontosabban le tudjuk írni, minőségi tulajdonsággal, jellemző karakterrel tudjuk felruházni, és a – Come è? – “Milyen?” kérdésre válaszolnak.
§
Ebben a mai leckében az emberek tulajdonságai közül választottam néhányat. Aztán majd megnézzük az állatokratárgyakra/dolgokra vonatkozóakat is. Ezzel meg is mondtam, hogy a melléknevet még mikor szoktuk használni.
§
Az olaszban fontos tudni, hogy a mellékneveket nemben és számban egyeztetjük azzal a szóval – főnév -, amire vonatkozik! Ha mar ismerjük a mellékneveket, azt is tudnunk kell, hogy nem csak a főnévvel kell összhangba lennie a mondaton, vagy mondatrészen belül, hanem a főnévnek is összhangba kell lennie a hozzá kapcsolódó névelővel. Tehát mindhárom dolog együtt vagy csak nőnemű (), vagy csak hímnemű (), vagy csak egyes számú és vagy csak többes számú lehet!
Advertisements

Ide írhatsz

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s