Gyakori kifejezések, olasz

Grazie – Köszönöm

Az olaszok mindent  megköszönnek. Még a puszit is! 🙂 – A szerelmesek. Nem vicc! Nagyon udvariasak tudnak lenni. Szóval a leggyakoribb megköszönési forma a “Grazie!” /grácie/ “Köszönöm!”

§

Ezt többféleképpen tudják variálni attól függően, mennyire hálásak. “Mille grazie!” /mille grázie/ vagy “Grazie mille!” /grázie mille/ – “Ezer köszönet!” “Grazie infinite!” “Végtelen köszönet!”

§

Ha kérnek valamit, akkor “Per favore!” /per favore/ “Legyen szíves!”, “Légy szíves!” vagy választékosabban “Per piacere!” /per piácsére/ “Legyen kedves!”

§

Erre válasz: “Prego!” /prégo/ “Szívesen!” Választékosabban: “E’ stato un piacere!” /é sztáto un piácsére/ “Örömömre szolgált!” vagy “Szívesen tettem!” Erre van, hogy visszaudvariaskodnak: “Il piacere é il mio!” /il piácsére é il míjo/ Szó szerint: “az öröm az enyém” persze úgy kell értelmezni, hogy “nekem is örömömre szolgált”. Ez főleg első találkozás után fordul elő, mikor a két fél elköszön egymástól és udvariasan mondják, hogy “E’ stato un piacere di conoscerti!” /é sztáto un piácsére di konóserti/ “Örülök, hogy megismertelek!” Erre válasz: “Il piacere è il mio!” /il piácsere é il míjo/ “Én is örülök!”

§

Ha valaki ismerős, barát, megköszön nekünk egy szívességet, akkor sokszor válaszolunk így: “Figurati!” /figúráti/ “Ugyan már!” vagy “E’ stato nulla!” /é sztáto nullá/ “Semmiség volt!” vagy: Di niente! “Nincs mit!” Ma di che!? “Ugyan mit!?”

§

Ha valakivel ütközünk, pl. járdán, akkor elnézést így kérünk: “Scusi!” /szkúzi/ “Bocsánat!” ha ismeretlen, “Scusa!” /szúzá/ “Bocs!” ha ismerős. Erre válasz: “Non fa niente!” /non fá nyente/ “Nem tesz semmit!”

§

Ha utat kérünk magunknak (pl. járdán, leszálláskor a buszon), azt a “Permesso!“-val kérjuk. /permesszo/ vagyis “Engedelmet!” De lehet a “Scusi!” /szkúzi/ vagy “Scusa!” /szkúza/ is. “Elnézést!” Ezekre “Prego!”-val válaszolnak. /prégo/ – “Kérlek!”

Advertisements

Ide írhatsz

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s